Over Frank

Frank Deiman studeerde piano, koor- en orkestdirectie aan het Conservatorium in Enschede. Hij is als musicus op veel terreinen actief en werkt met amateurs en professionals.
Ook gelooft hij dat een mix van beiden tot bijzondere resultaten kan leiden. Steeds weer zoekt hij de uitdaging om in nieuwe, spannende projecten te stappen. Maatschappelijke relevantie en betrokkenheid spelen hierbij een grote rol. Hij wil een muzikant zijn tussen de mensen, en hen tegelijkertijd meenemen in nieuwe muzikale avonturen. 

Docent en coördinator ArtEZ

Hij is in het ArtEZ Conservatorium in Enschede als coördinator van de afdeling klassieke muziek verantwoordelijk voor de onderwijsinhoud, de contacten met de diverse partners en de concerten en projecten. Ook is hij er docent piano en ensembleleiding.

Dirigent

Frank is sinds 2015 dirigent bij Kamerkoor Pur Sang in Oldenzaal.

Ook leidt hij het semi-professionele ensemble Bach Beweging Twente, dat de cantates van J.S. Bach afwisselend uitvoert in een vijftal kerken in Twente.
In 1998 voerde hij in een groot koor- en dansproject de Carmina Burana in een Nederlandse vertaling van Willem Wilmink uit. Hiervan verscheen een CD.

Hij was vele jaren dirigent van het Toonkunstkoor Euterpe in Deventer waarmee hij de grote koorwerken uitvoerde. Zo dirigeerde hij met begeleiding van het Orkest van Oosten het Requiem Verdi en de Hohe Messe van Bach.

Frank Deiman was acht jaar dirigent van het koor van 4 mei Project in Groningen. Dit koor voert ieder jaar rond 4 mei een concert uit met actuele thema´s, en met nieuwe muziek van hedendaagse componisten zoals Louis Andriessen, Bernard van Beurden en Thera de Marenz Oyens.

Pianist

Als pianist reisde hij met de schrijver Willem Wilmink tien jaar langs de Nederlandse podia. Hij speelt in het ensemble Pret a Partir, dat een bijzonder repertoire brengt in een bijzondere bezetting: sopraan, cello, contrabas en piano.

Speelt in het ensemble Gilet, samen met Marcel le Blanc (gitaar) en Bert van der Veen (accordeon). https://youtu.be/4ar5StJzuKk

Componist

Hij schrijft muziek voor diverse samenstellingen, met name vocale muziek. Zijn passie is het muziektheater.

Zo schreef hij o.a.:
• 1986 het Twents Paradijs. Een productie van Theater Concordia. Hierin werd voor het eerst in theatrale vorm commentaar gegeven op de ondergang van de Twentse textiel.
• 1993 Peer Gynt, een productie van de Engelenbak in Amsterdam. 
• 1998 schreef hij samen met de schrijver Willem Wilmink de volksmusical De Pathmosprinses. In 2005 werd dit stuk, begeleidt door het Valerius Ensemble, opgenomen en uitgezonden door RTV Oost. Ook verscheen het op DVD.
• Ook met Willem Wilmink schreef hij in 2002 de familie-opera Meralda. Deze voorstelling werd in het hele land opgevoerd.
• 2003 In het Vestzaktheater in Enschede werkte hij als muzikaal leider in de musical Anatevka. Hiervan maakte hij een eigen bewerking voor Klezmer-orkest. 
• 2007 Met het gezelschap Oogst Muziektheatermakers voerde hij het stuk Oude Roerink uit. Hiervoor schreef hij muziek op Twentse gedichten van Theo Vossebelt. 
• In 2010 leidde hij de stadsopera Maak. Voor deze opzienbarende productie van het Muziekkwartier en Dagblad Tubantia schreef hij ook de muziek Bij het maken van dit community-project over de vuurwerkramp van 2000 werd ook de bevolking van Enschede betrokken. Deze voorstelling werd geregistreerd door RTV Oost. Van het ontwikkelingsproces maakte de NTR een documentaire.